Hari ni saya mencipta resepi biskut raya... try aje... resepi yang sangat ringkas tapi sedap... kata anak-anak.. oleh kerana tak ada nama bagi biskut yang saya reka.. teringat kepada pemanggang ajaib yang digunakan.. jadi nama-nama biskut tersebut ialah sempena nama ajaib pada pemanggang tersebut... Biskut Cinta Ajaib dan Biskut Pokok Ajaib... nak kongsi resepi?
Biskut Cinta Ajaib
1/2 cawan margerin
1 1/2 cawan tepung gamdum
1/2 cawan tepung jagung
1 biji telor
cara membuatnya
-pukul gula dengan margerin sehingga kembang
-masukkan telor -pukul
-masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung
-masukkan sedikit demi sedikit tepung gamdum
-gaul sehingga sebati
-kalau suka boleh masukkan perasa tambahan (vanilla dll)
-panaskan pemanggang ajaib (api perlahan)
-letakkan adunan yang telah dibentuk ke atas tempat pembakar (tudung periuk pun boleh)
-*pastikan adunan tidak terlalu tebal*
-bakar lebih kurang 1-2 minit sahaja
Biskut Pokok Ajaib (sebab guna acuan bentuk pokok)
resepi sama seperti di atas... cuma tambahkan perasa anggur... anak-anak suka sebab rasanya masam manis..
0 ulasan:
Catat Ulasan