Selamat Datang... untuk manfaat bersama..

berkongsi semua maklumat untuk menambahkan ilmu dan pengalaman

Isnin, 6 Ogos 2012

Hari ni saya mencipta resepi biskut raya... try aje... resepi yang sangat ringkas tapi sedap... kata anak-anak.. oleh kerana tak ada nama bagi biskut yang saya reka.. teringat kepada pemanggang ajaib yang digunakan.. jadi nama-nama biskut tersebut ialah sempena nama ajaib pada pemanggang tersebut... Biskut Cinta Ajaib dan Biskut Pokok Ajaib... nak kongsi resepi?

Biskut Cinta Ajaib

(untuk satu sukatan) 1/2 cawan gula caster
1/2 cawan margerin
1 1/2 cawan tepung gamdum
1/2 cawan tepung jagung
1 biji telor

cara membuatnya
-pukul gula dengan margerin sehingga kembang
-masukkan telor -pukul
-masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung
-masukkan sedikit demi sedikit tepung gamdum
-gaul sehingga sebati
-kalau suka boleh masukkan perasa tambahan (vanilla dll)

-panaskan pemanggang ajaib (api perlahan)
-letakkan adunan yang telah dibentuk ke atas tempat pembakar (tudung periuk pun boleh)
-*pastikan adunan tidak terlalu tebal*
-bakar lebih kurang 1-2 minit sahaja

Biskut Pokok Ajaib (sebab guna acuan bentuk pokok)

resepi sama seperti di atas... cuma tambahkan perasa anggur... anak-anak suka sebab rasanya masam manis..

0 ulasan:

Catat Ulasan